ЗАШТИТА ГЕНЕРАЦИЈА – Отворена врата за ХПВ вакцину у ДЗ Богатић


ХПВ вируси (хумани папилома вируси) су велика група вируса са више различитих типова, који могу да проузрокују разна обољења.

Инфекција овим вирусом се јавља често и већина жена и мушкараца током живота дође у контакт са бар једним типом ХПВ вируса, јер се лако преноси контактом преко коже или слузокоже заражене особе.

Gradasil 9 је вакцина против ХПВ вируса, која је ефикасна и безбедна.

У свету је дато преко 500 милиона доза, а прва вакцина је дата 2006. године. Ова вакцина је довела до тога да се у појединим земљама готово потпуно искорени рак грлића материце. Тај податак имплицира да је веома важно схватити значај овог начина превентивне заштите и урадити на време шта је потребно да би се здравље заштитило.

Најефикаснији начин заштите становништва од ХПВ инфекције је организована имунизација.

У оквиру акције коју организују Завод за јавно здравље Шабац и Дом здравља Богатић од 22.априла под називом “Заштита генерације”, биће доступна вакцинација узраста од 9 до 19 година, у оквиру Службе педијатрије ДЗ Богатић.

Вакцинација ће се спроводити радним данима (понедељак-петак) од 8 до 19 часова, а суботом од 8 до 13 сати. На вакцинацију деца од 9 до 15 година треба да дођу у пратњи родитеља, а старији од 15 година могу и самостално.